Aici am adunat cele mai frecvente întrebări cu privire la jocurile loto din România. Răspunsurile sunt uşor de accesat şi sunt updatate constant pentru a fi în concordanţă cu regulile jocurilor.

Pentru orice întrebare specifică unui anumit joc, puteţi accesa paginile speciale de întrebări asociate paginilor principalelor jocuri: 6/49, 5/40 şi Joker.

În cazul în care întrebarea căutată nu se găseşte în listele oferite de noi, ne puteţi contacta şi vom încerca să vă oferim răspunsul căutat.

Care este vârsta minimă pe care trebuie să o am ca să pot juca la Loto 6/49, 5/40 sau Joker?

Vârsta minimă pentru ca un jucător să poată participa la oricare dintre jocurile Loteriei Naţionale Române este de 18 ani.

Jocurile Loto 6/49, Loto 5/40, Joker, Noroc, Super Noroc şi Noroc Plus se joacă de două ori pe săptămână: Joi şi Duminică. Achiziţionarea de bilete se face în ambele zile până în intervalul orar: 15:45 – 16:00.

În cazul în care biletul este achiziţionat online atunci biletele pot să fie cumpărate până la ora 15:00 (cu trei ore înainte de extragerea oficială).

Extragerile pentru jocurile: Loto 6/49, Loto 5/40, Joker, Noroc, Super Noroc şi Noroc Plus au loc Joi şi Duminică la ora 18:00.

Orice modificare cât şi informaţii despre extragerile speciale sunt menţionate în media şi pe site-ul oficial al Loteriei Naţionale Române.

Loteria Naţională Română organizează extrageri speciale în următoarele posibile situaţii:

 • Sărbători importante (Crăciun, Paşti)
 • Zile cu semnificaţie specială (1 sau 8 Martie, ziua Loteriei Naţionale Române – 15 Septembrie, etc.)
 • Diferite perioade din an (de exemplu trageri speciale ale verii, etc.)

Jocurile care iau parte la extragerile speciale sunt Loto 6/49, Loto 5/40 şi Joker.

Pentru extragerile suplimentare, fondul de câştig al fiecărui joc este crescut cu scopul de a acoperi toate câştigurile generate. La extragerile suplimentare participă toţi jucătorii care au cumpărat bilete pentru extragerea obişnuită. Astfel, fiecărui jucător i se oferă şanse duble de câştig.

Loteria Naţională Română anunţă din timp publicul cu privire la orice extragere specială şi oferă detaliile necesare pe site-ul oficial, pe pagina de Facebook, în revista „Loto Prono”, în cadrul emisiunii „Lozul cel Mare” dar şi prin anunţuri postate în cadrul tuturor agenţiilor oficiale de vânzare a biletelelor Loto.

Bilete pentru oricare din jocurile Loteriei se pot achiziţiona de la puncte de vânzare autorizate de către Loteria Naţională Română. Biletele sunt emise doar de Loterie şi au imprimat pe ele logo-ul jocului în partea stângă sus. Biletele sunt emise doar pentru sistemul automatizat şi se pot înregistra şi valida în timp real de către terminalele de joc.

Indiferent de joc biletele sunt alcătuite din două zone:

 • Zona de joc - cea din partea stângă, unde jucătorul îşi poate selecta numerele dorite
 • Zona de imprimare - cea din dreapta, unde terminalul de joc printează informaţiile specifice fiecărui bilet în parte

Loteria Naţională Română nu impune nicio limită cu privire la câte biletele poate cumpăra un jucător.

Numerele câştigătoare sunt afişate constant şi imediat după anunţare lor oficială aici.

În plus numerele câştigătoare sunt transmise în direct la extragerea oficială, sunt afişate pe site-ul oficial, pe pagina de Facebook, în revista „Loto-Prono” şi sunt afişate la toate punctele de vânzare autorizate de C.N.L.R.

Persoana care deţine un bilet câştigător trebuie să se prezinte cu acesta pentru validare în termen de 90 de zile. După trecerea acestui termen câştigătorul îşi pierde orice drept asupra premiului şi orice cerere privind premiul în cauză este considerată nulă.

În cazul în care este vorba despre o loterie din altă ţară, trebuie menţionat faptul că fiecare dintre acestea are o perioadă diferită în care jucătorul îşi poate revendica premiul. Trebuie verificat cu atenţie regulamentul oficial al loteriei în cauză. În plus, pe site-ul nostru există aceste informaţii pe pagina specială a fiecărei loterii.

Conform site-ului oficial, începând cu data de 15 Decembrie 2014, pentru jocurile Loto 6/49, Noroc, Loto 5/40, Super Noroc, Joker, Noroc Plus modul de intrare în posesia banilor câştigaţi este următorul:

 • Câştigurile de sub 3.000 de RON (valoare unitară brută) se pot ridica de la orice agenţie loto proprie sau aprobată oficial dotată cu Site Controller. Excepţie fac reţelele de vânzare Carrefour, LS Travel Retail şi OMV.
 • Câştigurile între 3.000,01 RON şi 10.000 RON (valoare unitară brută) se pot ridica de la caseria de judeţ.
 • Câştigurile de peste 10.000 RON (valoare unitară brută) se pot ridica de la Sediul Central al Loteriei Naţionale Române.

În cazul în care există mai mulţi câştigători în cadrul unei categorii, indiferent de numărul acestora, contravaloarea premiul se împarte în mod egal între toţi câştigătorii categoriei respective.

Reportul reprezintă contravaloarea unui premiu care nu a fost câştigat în cadrul unei categorii de premiu. Acesta este reportat, mai exact este transferat, următoarei extrageri programate şi se adaugă la valoarea totală a câştigului alocat acelei categorii pentru extragerea în cauză.

Valoarea totală a câştigului în cadrul unei categorii este rezultatul adunării valorii totale de câştiguri alocate acelei categorii pentru extragerea în cauză cu valoarea reportului înregistrat la acea categorie (în cazul în care un report a fost înregistrat la acea categorie).

Valoarea unui câştig alocat pentru o anumită categorie trece printr-un proces complex de calculare.

În primul rând un rol primordial îl au încasările înregistrate. După analizarea, validarea şi calcularea tuturor variantelor jucate pentru extragere în cauză se ajunge la fondul total de vânzări al jocului respectiv. Loteria Naţională Română decide apoi împărţirea acestor fonduri. Minim 40% din fondul de vânzări merge în fondul de câştiguri alocat acelei extrageri.

În al doilea rând toate premiile depind de premiul de la categoria a 4-a, acesta având o valoare fixă de 30 de RON. Din fondul total de câştiguri se scade valoarea totală alocată categoriei a 4-a (în funcţie de câţi câştigători se înregistrează la această categorie), iar rezultatul se împarte apoi cum urmează:

 • 50% se alocă categoriei 1
 • 25% se alocă categoriei a 2-a
 • 25% categoriei a 3-a

Loteria Naţională Română nu aplică nicio limitare minimă sau maximă a valorilor unitare ale câştigurilor pentru fiecare joc în parte. În cazul în care un astfel de plafon se va aplica acest lucru va fi anunţat din timp prin toate mijloacele prin care loteria îşi promovează anunţurile.

Jackpot-ul este rezultatul valorii totale de câştiguri alocate la categoria 1 adunată cu valoarea reportului înregistrat până atunci la categoria 1 (dacă acesta există).

Din cauză că jackpot-ul depinde de valoarea totală de câştiguri alocate, o valoare totală a jackpot-ului nu poate să fie făcută publică până când nu se încheie analizarea, validarea şi calcularea tuturor variantelor jucate pentru o extragere anume. Însă, ce se ştie clar, este valoarea reportului extragerii precedente, ceea ce reprezintă valoarea minimă a jackpot-ului (în cazul în care există un report la categoria 1).

Nu există o limită maximă a jackpot-ului. Acesta se poate reporta de nenumărate ori, până în momentul în care cineva îl câştigă. 

De la data de 13 Februarie 2015 s-a implementat noua modalitate de impozitare a câştigurilor de la Loteria Naţională Română. Se aplică o cotă de 25% venitului net, mai exact impozitul se calculează şi se va reţine la sursă la momentul plăţii câştigului.

Conform OUG 58/26.06.2010, începând cu data de 01.07.2010 „Veniturile din jocurile de noroc se impun prin reţinerea la sursă, cu o cota de 25% aplicată asupra venitului net. Venitul net se calculează la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor". Venitul net reprezintă diferenţa dintre câştigul obţinut şi suma neimpozabilă de 600 de RON.

Conform capitolului 9 din cadrul Regulamentul oficial privind organizarea şi administrarea jocurilor Loto ce se axează pe „Plata Câştigurilor”, acordarea premiului se face persoanei care prezintă biletul şi doar după validarea acestuia. 

Rezultatele extragerilor precendete ale jocurilor se găsesc pe paginile jocurilor Loto 6/49, Loto 5/40 şi Joker.

Acestea sunt anunţate în direct în timpul extragerii oficiale, urmând ca în cel mai scurt timp posibil să fie publicate pe site-ul oficial, pe pagina de Facebook, afişate în toate agenţiile oficiale, rezultatele fiind preluate rapid de alte mijloace şi platforme media.

Pentru rezultatele complete ale jocurilor, avem arhiva completă Loto 6/49, arhiva jocului Loto 5/40 şi arhiva reultatelor Joker.

 

Conform cadrul Regulamentul oficial privind organizarea şi administrarea jocurilor Loto, Loteria Naţională Română nu face publice numele şi/sau imaginea câştigătorilor fără acordul scris al acestora. (vezi Capitolul XII, Articolul 62, din Regulamentul cu privire la organizarea şi administrarea jocurilor loto)

După centralizarea tuturor datelor obţinute de la toate punctele de vânzare de bilete din ţară, se calculează care este repartizarea fondurilor în funcţie de caracteristicile tragerilor şi de activităţile organizate.

 • Cel putin 40% din suma totală a  tuturor încasărilor este pentru fondul de câştiguri
 • Cel putin 40% din suma totală a tuturor încasărilor reprezintă cota Loteriei Naţionale Române
 • Cel putin 2% din suma totală a tuturor încasărilor este alocată fondului special

Loteria Naţională Română repartizează fondurile obţinute din vânzări, ţinând cont de orice parametru caracteristic unei extrageri dar şi de cei reglementaţi prin lege, iar rezultatul final al procentelor este întotdeauna 100%.

Orice bilet de joc, indiferent de jocul pentru care este, alcătuit din două zone:

 • zona de joc – zona din stânga
 • zona de marcaj – zona din dreapta

Un bilet valid are imprimat pe el în partea dreapta pe ultimul rând fie litera „V” fie litera „N”. 

„V” înseamnă că biletul a fost validat şi deja transmis, litera „N” înseamnă că biletul este valid dar urmează să fie transmis Sistemului Central curând.

Zona din dreapta a biletul este numită zona de marcaj. Aceasta este zona pe care terminalul de joc printează informaţiile specifice biletului de joc. Informaţiile printate sunt printate în acelaşi mod indiferent de biletul de joc achiziţionat: Loto 6/49, Loto 5/40, Joker, Noroc, Super Noroc sau Noroc Plus.

În exemplul următor este folosit un bilet de Loto 6/49:

Semnificatia informatiilor printate pe biletul loto

 1. Codul de bare al biletului -  cod unic de identificare al fiecărui bilet
 2. Codul agenţie la care a fost jucat biletul – cod unic al fiecărei agenţii
 3. Numărul de ordine al biletului în cadrul jocului
 4. Data la care se încheie jocul (zz/ll/aa)
 5. Codul unic al terminalului de la care s-a jucat biletul
 6. Denumirea codificată a jocului jucat
 7. Numărul total al variantelor simple jucate pe bilet
 8. Valoarea în RON a biletului jucat (inclusiv jocul suplimentar şi preţul biletului)
 9. Informaţiile specific fiecărei zone de joc - zona de joc şi numerele selectate, codul schemei reduse dacă aceasta există, etc.
 10. Numerele alese de jucător în fiecare zonă
 11. Informaţii cu privire la jocul suplimentar: „DA” – înseamnă participare, „NU” – înseamnă neparticipare
 12. Capetele intervalului numărului reprezentativ pentru jocul suplimentar
 13. Informaţii cu privire la transmiterea biletului către Sistemul Central. Litera „V” înseamnă că biletul a fost validat şi deja transmis, litera „N” înseamnă că biletul este valid dar urmează să fie transmis Sistemului Central curând

Din păcate nu. Indiferent dacă jucaţi aceleaşi numere de fiecare dată sau dacă le schimbaţi mereu, şansele de câştig sunt aceleaşi. O creştere a şanselor de câştig o reprezintă însă numărul de biletele/variante. Fiecare bilet/variantă reprezintă o şansă în plus către câştigarea unui premiu şi chiar a premiului cel mare.